Oliver Funke

Vanliga frågor

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna som vi får. Förhoppningsvis hittar du svaret på din fråga här, annars är du givetvis välkommen att kontakta oss.

Var ligger skolan?

Skolan ligger i Sollentuna, ca 5 minuters bussresa från Sollentuna station. Med pendeltåg från Stockholm City tar det ca 15 minuter att komma till Sollentuna station. Med pendeltåg från Märsta tar resan till Sollentuna station ca 20 minuter.

Får man ett busskort?

Du som har mer än sex kilometer till skolan får en SL-terminsbiljett av skolan. För att du ska få terminsbiljett måste avståndet mellan bostaden (din folkbokföringsadress) och skolan vara minst sex kilometer. Mer information finns på Sollentuna kommuns hemsida.

Är Rudbeck en stor skola?

Rudbeck är en av Stockholms läns största gymnasieskolor. Hos oss går 2300 elever och 250 personer har Rudbeck som arbetsplats.

Vad behöver man för meritpoäng för att komma in?

Vilket meritvärde som krävs varierar från år till år. Antagningsstatistiken för de senaste årens slutantagning hittar du på Gymnasieantagningen hemsida.

Hur stora är undervisningsgrupperna?

Storleken på grupperna varierar beroende på vilket ämne det gäller. Generellt så är det 32 elever på teoretiska kurser. På mer praktiskt inriktade kurser som t.ex. inom naturvetenskap, data, estetik och media är det 16-20 elever.

Hur är det med skolmaten?

Vi har en stor, nyrenoverad matsal och mycket av maten lagas på plats. Varje dag finns det tre rätter att välja på, varav en vegetarisk. Här hittar du veckans meny.

Det finns ofta dagens soppa och en stor, varierad salladsbuffé. Det finns även fil och flingor.

Maten är kostnadsfri för dig som elev.

Får man en egen dator?

Du kommer att få låna en iPad under din studietid här på Rudbeck. Din iPad blir din personliga och blir lika viktig som andra läromedel. Du kommer att använda den i alla kurser.

Är det en kommunal skola eller en friskola?

Rudbeck är Sollentuna kommuns gymnasium.

Hur stor del av era lärare är behöriga?

94 % av våra lärare är behöriga.

Var har eleverna idrott?

Skolidrotten bedrivs i Sollentuna sim- och sporthall som ligger alldeles intill skolan. Rudbeck har tillgång till två fullstora idrottshallar samt en spegelsal.

Utomhusidrotten sker mestadels på gräsytorna i Edsbergsparken, men även på Edsbergsfältet och på Sollentunavallen.

Finns det ett bibliotek?

Vi har ett jättefint bibliotek med stort utbud av böcker, tidningar och tidskrifter. Du kan söka information i uppslagsverk, artikeldatabaser och ämnesdatabaser.

I biblioteket kan du också sitta och plugga i lugn och ro.

Hur ser klasserna ut på Rudbeck?

Vi har inga traditionella klasser. Vi har istället mentorsgrupper med max 16 elever i varje grupp. Under ditt första år läser du det mest tillsammans med din mentorsgrupp.

I de flesta kurser bildar två mentorsgrupper en undervisningsgrupp.

Går det att byta grupp?

Mentorsgrupperna utformas efter elevernas programval och språkval, så den gruppen är inte möjlig att byta.

Undervisningsgrupper byter vi endast i samråd med rektor och under förutsättning att det finns plats i gruppen och att den nya gruppen passar in i ditt schema. Bytet måste ske innan kursen startar.

När väljer jag inriktning och fördjupningskurser?

Efter årsskiftet i årskurs 1 väljer du inriktning samt dina val av kurser.

Innan valet får du ingående information av studie- och yrkesvägledarna.

Kan jag läsa extra kurser?

Din rektor avgör om du får läsa kurser utöver din ordinarie studieplan. Om du klarar av det, om kursen du önskar läsa passar in i ditt schema och om det finns platser kvar brukar utökningar beviljas.

Vad gör jag om jag får betyget F?

Om du får F har du möjlighet att läsa om kursen, i mån av plats. Du kan även göra en prövning.

Hur kommer mitt schema att se ut?

Du börjar som tidigast 8.20 och slutar som senast 16.05. Alla elever har ett individuellt schema, eftersom vi har ett kursutformat system.

Vårt läsår är indelat i tre perioder och du kommer att få ett nytt schema inför varje period.

Om jag behöver stöd och hjälp, finns det att få?

För oss är det viktigt att alla elever känner sig trygga och att alla som behöver hjälp och stöd får det. Vi har ett stort stödteam som består av studie- och yrkesvägledare, specialpedagoger/speciallärare, skolsköterskor, kuratorer och skolvärdar.

Frågor eller funderingar?

Namn(Obligatoriskt)