Elvira Nordin 59

Humanistiska programmet

Programmet för dig som är intresserad av språk och tycker om att uttrycka dig genom att tala och skriva.

Är du intresserad av språk och vill ha möjlighet att läsa många moderna språk? Låter det spännande att få lära sig latin? Tycker du om kultur och historia? Då kanske Humanistiska programmet är något för dig!

Hos oss läser du inriktning Språk. Språk och text är mycket viktiga delar i utbildningen och du får utveckla din språkliga säkerhet och kreativitet i både tal och skrift. Du får lära dig att använda språket för att argumentera, dra slutsatser och motivera dina val. I kursen Människans språk, som ingår i inriktningen, ger dig grunden till språkinlärning.

Förutom svenska och engelska läser du latin samt 500 poäng moderna språk, vilket motsvarar till exempel ett fortsättningsspråk steg 3 och 4 samt ett nybörjarspråk steg 1, 2 och 3. Vill du läsa ännu fler kurser inom moderna språk, så har du möjlighet att välja det som programfördjupning och/eller individuellt val. På Rudbeck erbjuder vi kurser i de moderna språken franska, italienska, spanska och tyska.

Du som går på Humanistiska programmet kommer eventuellt att få möjlighet att delta i en utbytesresa till Bologna i Italien. Där kommer du bland annat att få delta i en eller flera lektioner i latin vid Liceo Copernico, vårt vängymnasium i Bologna. Under resan kommer du även att få besöka Rom, Florens och Venedig - klassiska städer med en rik historia

Humanistiska programmet är ett högskoleförberedande program och ger dig många valmöjligheter inför framtiden. När du är klar med gymnasieutbildningen och vidare studier kanske du jobbar som översättare/tolk, språklärare eller reseledare/guide.

Inriktning Språk

Inriktningskurser

De kurser som ingår i inriktningen är:

  • Latin-språk och kultur 1
  • Språk

Fördjupningskurser

Programfördjupningen på Humanistiska programmet är 300 poäng. Här får du själv välja kurser, vi har inget förutbestämt fördjupningspaket som många andra gymnasieskolor har. Du som vill kan välja att läsa ännu fler språkkurser än de som ingår i programmet. Vi erbjuder även stora möjligheter till både fördjupning och bredd inom flera olika områden. Våra kurser i litteratur, skrivande och retorik kanske lockar dig? Eller vill du kanske läsa mer historia, filosofi eller psykologi?

Du har även 200 poäng individuellt val att välja. Du får fritt välja kurser inom vårt stora kursutbud.

Programplan

Skolverkets programplan ger dig en överblick över vilka kurser som ingår i programmet.

Läs programplanen

Annette Mäkelä

Studie- och yrkesvägledare

Annette Mäkelä

annette.makela@rudbeck.se

073-915 16 56

Lärare på Rudbeck

Specialpedagog

Pernilla Hammarström

pernilla.hammarstrom@rudbeck.se

Lärare Hawa

Skolsköterska

Hawa Camara

hawa.camara@rudbeck.se

073-915 24 39

felicia jaensson 47_1 kopiera

Titta i vår programkatalog

Läs den här

På Rudbeck finns MÅNGA kurser att välja bland!

Kika i vår valkatalog

Smiling friends walking in college corridor. Classmates talking to each other.

Fakta för dig som går på Rudbeck

Läs broschyren

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss gärna

“Rudbeck utmärker sig med det stora kursutbudet som man kan att välja på. Jag tycker det är jättekul att man har möjlighet att välja kurser som inte har en direkt koppling till ditt program.”

Mathilda

Elev, Humanistiska programmet