Bildprofil och filmprofil
NYHET från hösten 2025! En högskoleförberedande utbildning på Estetiska programmet där du kan välja att läsa bildprofil eller filmprofil.
Gillar du foto, bildkonst och grafisk design? Eller vill du utveckla din kreativitet genom att skapa film? Drömmer du om att få jobba som fotograf, illustratör eller vill du jobba inom film- och mediebranschen? Då kanske bild- eller filmprofilen är något för dig!
En nyhet från hösten 2025 är att du kan välja mellan två profiler; bild eller film. Gemensamt för båda profilerna är att du arbetar mycket praktiskt, du får utveckla dina tekniska färdigheter inom den valda profilen och övar på att kommunicera ett budskap och förmedla en specifik känsla.
I grunden följer du programplanen för det Estetiska programmet och inriktningen estetik och media. För att ge profilerna deras specifika karaktär har vi satt ihop ett fördjupningspaket för respektive profil. Programfördjupningen på Estetiska programmet är totalt 500 poäng; 300 poäng av dessa utgörs av fördjupningspaketet och resterande 200 poäng väljer du själv bland de ämnen vi erbjuder som programfördjupning.
Du läser en högskoleförberedande utbildning, vilket ger dig många möjligheter inför framtiden. Efter studenten kan du läsa vidare på samhällsvetenskapliga, ekonomiska, humanistiska oh konstnärliga utbildningar vid högskolor och universitet.
Lärande genom möten är en viktig del i undervisningen. Du kommer få göra spännande studiebesök samt både besöka och själv delta i utställningar.
Bildprofilen
De ämnen som ingår i bildprofilen är:
- Bild nivå 1b
- Fotografisk bild nivå 1
- Grafisk kommunikation nivå 1
Du jobbar med moderna Mac-datorer med de senaste programmen - InDesign, Photoshop, Illustrator och Lightroom. I anslutningen till den digitala redigeringssalen med färgkalibrerade skärmar har vi en stor och välutrustad fotostudio. Där får du jobba med studioblixtar och ljussättningen för att fota professionellt.
Bild
I bildsalen arbetar vi med konstnärsmaterial av hög kvalitet. Du får grundläggande kunskaper i olika konstnärliga tekniker för att kunna fördjupa dig och utveckla ditt eget bildspråk. Du får teckna med kol och blyerts, måla vid staffli och skulptera i lera i keramikverkstaden.
Foto
Du får lära dig kamerans funktioner, om kamerans grundinställningar - slutartid, bländare och ISO och andra fototekniska begrepp som t.ex. vitbalans, komposition och brännvidd. Du utvecklar ditt bildspråk inom bl.a. porträtt, konst och dokumentärt berättande. Vi arbetar även med bildredigering och fotomontage.
Grafisk kommunikation och reklam
Här får du kunskaper hur du kan använda färg, form och komposition för att kommunicera budskap till olika målgrupper. Vi kombinerar analogt arbete med digitala program där du får designa t.ex. förpackningar, affischer och reklamannonser.
Filmprofilen
Undervisningen är praktisk, kreativ och fartfylld där du får lära dig göra film och TV från grunden. Du lär dig hela arbetsprocessen från idé, via manus, inspelning med professionell teknik och redigering till visning av din färdiga film. De fördjupningsämnen som ingår i filmprofilen är:
- Film- och TV-produktion nivå 1
- Film- och TV-produktion nivå 2
- Ljudproduktion nivå 1
Vi har flera klipprum, film- och TV-studio, teknikförråd med modern filmutrustning, datasal och kostym- och rekvisitaförråd. Du får jobba med den senaste tekniken vad gäller kameror, ljud, ljus, datorer och redigeringsprogram. Vi redigerar i Final Cut Pro och Logic Pro i Mac-miljö.
Profilens fokus
Vårt fokus är det filmiska berättandet och gestaltningen inom manus och dramaturgi. Du får arbeta med regi, kamera och ljus samt ljud, redigering och postproduktion. Du kommer att göra film i olika genrer som kortfilm, musikvideo, reklamfilm och reportage. Du kommer även att få göra TV-program.
Lärare på bildprofilen
Anna Ottosson
Lärare på bildprofilen
Sara Jansson
Lärare på bildprofilen
Ylva Sanner
Lärare på filmprofilen
Joakim Nordgren
Lärare på filmprofilen
Jonas Jersild
Titta i vår programkatalog
Digitalt galleri
Här visar vi upp vad våra elever arbetat med i olika estetiska kurser.