El- och energiprogrammet
Ett yrkesprogram där undervisningen handlar om att ge dig rätt förutsättningar till arbete som inom elbranschen.
Är du händig och tycker om att arbeta praktiskt? Gillar du om att skapa kontakter och träffa nya människor? Är du sugen på att börja jobba direkt efter gymnasiet? I så fall kanske El- och energiprogrammet är något för dig.
På El- och energiprogrammet kommer du bland annat att få lära dig att installera och reparera elanläggningar, eldistributionsnät och larm samt tv- och datanät. Hos oss läser du inriktning Elteknik, så när du är klar med gymnasieutbildningen kanske du jobbar som distributionselektriker, installationstekniker eller industritekniker.
En stor del av undervisningen på El- och energiprogrammet är praktisk och då får eleverna jobba i de olika verkstäderna. Detta varvas med de teoretiska kurserna som ingår i programmet. Under årskurs 2 och 3 kommer du att under totalt 15 veckor att ha arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då får du möjlighet att använda alla de kunskaper du har fått och omsätta dem praktiskt på en arbetsplats. I årskurs 2 har du APL i fyra veckor och i årskurs 3 har du APL under 11 veckor.
Hos oss har du alltid möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet (Svenska 2 och 3/Svenska som andraspråk 2 och 3 samt Engelska 6), vilket ger dig möjlighet att efter gymnasiet studera vidare på en högre nivå.
Inriktning Elteknik
Inriktningskurser
De kurser som ingår i inriktningen är:
- Elkraftteknik
- Praktisk ellära
- Elinstallationer
- Kommunikationsnät 1
Fördjupningskurser
I vårt fördjupningspaket ingår följande kurser:
- Engelska 6 eller Entreprenörskap (du väljer vilken av kurserna du vill läsa)
- Ellära 1
- Elmotorstyrning
- Cad 1 och Cad 2
- Underhåll - elteknik
- Belysningsteknik
- Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem
Du har även 200 poäng individuellt val att välja. Du får fritt välja kurser inom vårt stora kursutbud.
Programplan
Skolverkets programplan ger dig en överblick över vilka kurser som ingår i programmet.