Språkintroduktion
Du som går språkintroduktion kan låna lättlästa böcker på biblioteket. Att läsa böcker är ett bra sätt att utveckla ditt språk.
I biblioteket kan du söka och låna böcker och du kan också läsa tidningar och tidskrifter. Du kan sitta och plugga eller arbeta i grupp med dina vänner.
Tänk på att det ska vara lugnt och ganska tyst i biblioteket så att de som behöver studiero får det.
När du lånar böcker på biblioteket finns det några saker du behöver tänka på. Bland annat behöver du ha ditt Rudbeckskort för att få låna böcker.
Böcker på svenska
Mitt i biblioteket finns en hylla med lättlästa böcker på svenska. Varje bok är märkt med en färgprick. Färgpricken visar vilken typ av bok och vilken svårighetsgrad boken har.
Börja läsa
Lättläst
Lite svårare
Lättlästa klassiker
Lättlästa faktaböcker
Lyssna på böcker på svenska
Du kan lyssna på lättlästa böcker och läromedel via Inläsningstjänst. Fråga din lärare hur man gör.
Böcker på andra språk
Världens bibliotek
Världens bibliotek är en digital tjänst där du hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska.
Internationella biblioteket
På Internationella biblioteket finns böcker på många språk. En del e-böcker och ljudböcker är gratis att ladda ner. Då läser eller lyssnar du på böckerna på t.ex. din iPad.
Ordböcker och lexikon
I biblioteket finns lexikon i bokform t.ex. svensk-arabiskt, svensk-kurdiskt, svensk-persiskt, svensk-somaliskt, svensk-tigrinskt och svensk-turkiskt.
Lexin
Lexin är ett digitalt lexikon på nätet. Där hittar du lexikon på femton minoritetsspråk.
Nationalencyclopedin (NE)
Nationalenyclopedin är ett uppslagsverk som är mycket bra att använda i skolarbetet. Här hittar du faktatexter om många olika ämnen. Du kan välja mellan Enkel artikel eller Lång artikel. Välj Enkel artikel om du vill ha en lättläst text.
När du är på skolan kan du söka direkt via länken. När du är på distans t.ex. hemma så måste du först logga in i NE med ditt Google-konto.