Sofia Lundström

Tidningar och tidskrifter

Rudbecks bibliotek prenumererar på ca 40 tidningar och tidskrifter. Kom in och bläddra i nya och gamla nummer.

Elev på bibliotek

Vi sparar tidskrifter i bibliotekets magasin och hämtar gärna ut gamla årgångar av t ex Illustrerad vetenskap, Forskning & framsteg och Time.

Du kan inte låna tidskrifter, men du får gärna kopiera om du hittar intressanta artiklar. I biblioteket kan du kopiera eller scanna material till t.ex. din iPad. Vi har sammanställt en lista över vilka tidskrifter och tidningar vi tillhandahåller.

Se tidskrifter och tidningar 

Söka artiklar

Det finns olika möjligheter att söka efter artiklar. Du söker på lite olika sätt beroende på om du är på plats i skolan eller på distans, t.ex. hemifrån.

Sök artiklar i databaser på plats i skolan

  • ArtikelSök är en stor svensk artikeldatabas där du söker i bibliotekets tidskrifter och i ett fulltextarkiv. Du kan bara söka i ArtikelSök på bibliotekets datorer – vi visar gärna hur man gör!
  • Mediearkivet är nordens största nyhetsarkiv. Här hittar du tidningar som DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och material från tusentals andra källor från tidigt 90-tal och framåt, t ex Affärsvärlden och Läkartidningen.
  • EBSCO (en databasvärd med bl a MasterFILE Premier) innehåller full text-artiklar från över 1600 engelskspråkiga nyhets- och facktidskrifter, t ex Newsweek och Time. Du kan hitta artiklar ur en del tidskrifter från 1920-talet och framåt. I EBSCO finns även faktatexter från uppslagsverk samt över 70 000 primärkällor och en stor mängd bilder och kartor.

Mediearkivet och EBSCO kan du använda på skolan via bibliotekets hemsida.

Sök artiklar på distans

För att söka efter artiklar när du inte är på plats i skolan loggar du in på Schoolsoft – Filer och länkar – Alla filer och länkar – Biblioteksdatabaser. Där hittar du Mediearkivet, EBSCO och bibliotekets övriga databaser med artikelmaterial i många olika ämnen.

DN Skola

Som elev på Rudbeck har du tillgång till artiklarna på DN.se på vardagar kl 8-17.
För att komma igång med DN Skola fyller du i ett formulär där du använder din skolmejladress.

Läs instruktioner för dig som är elev 

Vid problem med att använda tjänsten DN Skola kan du vänd dig till:

skola@dn.se

Kungliga Bibliotekets (KB) samling av dagstidningar

KB har sparat nästan alla svenska dagstidningar som getts ut från 1645 fram till idag. De flesta tidningarna måste du läsa på plats på KB i Stockholm. Där kan du läsa, skriva ut sidor eller spara sidor på USB.

Databasen Svenska dagstidningar innehåller hundratals digitaliserade dagstidningar från 1645 till och med idag. Men det är bara material som är äldre än 115 år och inte längre upphovsrättsskyddade, som du kan läsa hemifrån.

Till Svenska dagstidningar 

Tillgängliga tidskrifter och tidningar på biblioteket

Läs mer

Guide till databasen EBSCO

Öppna guiden

Guide till databasen Mediearkivet

Öppna guiden

Guide till databasen Global Issues

Öppna guiden

Guide till databasen Science

Öppna guiden